Zapach kawy

Blog dla miłośników kawy

Hey there! Thanks for dropping by Theme Preview! Take a look around
and grab the RSS feed to stay updated. See you around!

Jaką kawę wybrać?

kawa w ziarnach i mielonaKawa mielona czy kawa w ziarnach? – to pytanie zadaje sobie większość kawoszy. Do tej pory uważano, że jedynie kawa w ziarnach daje gwarancję świeżości. To nie zawsze jednak jest prawda.

Wszystko zależy od przechowywania

Najlepsza kawa ziarnista przechowywana w niedostatecznie zamkniętej torebce straci swoje właściwości. Podobnie oczywiście mielona kawa, ale większość dobrych marek sprzedaje swoje mielone kawy w puszkach (albo w opakowaniach, które idealnie mieszczą się do uprzednio kupionej puszki). Tymczasem kawa ziarnista kupowana jest przeważnie na wagę i jeśli nie zadbamy o odpowiedni pojemnik, bardzo szybko straci swój aromat.

Liczy się szybkość

Jak wiadomo, rano liczy się każda minuta. Kawa mielona ma tę przewagę nad ziarnistą, że nie trzeba jej mielić. Dodatkowo, jeśli nie kupujemy jej na kilogramy, tylko w stosunkowo niewielkich ilościach – z pewnością nie wyczujemy różnicy smakowej.

Uwaga na czynniki zewnętrzne

Podobnie jak w kwestii przechowywania, warto pamiętać o tym, że nie tylko pojemnik jest ważny. Nie wystawiajmy kawy – czy to mielonej czy ziarnistej – na działanie promieni słonecznych i światła oraz skrajnych temperatur. Obalamy popularny mit – kawa trzymana w lodówce wcale nie zachowuje dłużej swoich właściwości!

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.